уторак, 30. март 2021.

ОСЛИКАНА КУТИЈА




ОСЛИКАНА КУТИЈА

са изображењем Светог Пророка Илије у колесницама и Пресвете Богородице Ширшаја Небес

XIX век

Манастир Светог Јована Крститеља у Јашуњи

Дрво, гипс, темпера

Димензије: 27 х 17,7 х 6 cm

 

Кутија за прилога потиче највероватније из XIX века. У први Музеј црквених старина према сачуваној документацији донео је 12. августа 1960. године прота Драгутин М. Ђорђевић, парох турековачки.

            Израђена је од дрвета и има поклопац са импровизованим шаркама направљеним од металне жице, које спајају горњи и доњи део. Кутија је прилично плитка, димензија 27 x 17,7 cm, док висина кутије износи свега 6 cm.

            Кутија је са спољне стране осликана наранџастом и љубичастом бојом са делимичном декорацијом, док се на средини поклопца налази орнамент налик цвету.

            Икона Светог пророка Илије изображена је на удубљеној унутрашњој страни поклопца. Композиција прати удубљење у дрвету. Приказан је Свети пророк Илија са натписом СТЫ2 ПРОК ИЛИЉ, Седи у огњеним колесницама у двопрегу са два крилата црвена коња, а око њих је апокалиптични приказ Вазнесења пророка Илије. Левом руком пророк држи ужад којима обуздава коње, док кажипрстом десне руке показује пут којим иде. Одевен је у тамно сиву хаљину, брада му је дуга, равна, тамносива као и коса.

            На доњем делу у кутије у удубљењу осликана је Пресвета Богородица Ширшаја Небес са натписом МТ МЇ БЖИЉ. Пресвета Богородица приказана је у пурпурном огртачу са златним ширитом на крајевима и златним наруквицама. Држи раширене руке, а на глави се налази круна. У њеном крилу приказан је младолики Христос, док се изнад Богородичиног левог рамена налази натпис ЇС ХС. Христос је одевен у светло плаву хаљину, док је огртач тамно црвене боје. У левој руци држи златно Јеванђеље на десном руком благосиља. Приказани ликови налазе се у златно жутом медаљону неправилног облика, оивиченог црвеном бојом. Позадина је осликана представом ливаде са биљним орнаментима, дрвећем и цвећем, а небо је приказано тамно сивом и плавом бојом. На кутији нема никаквих других записа, па је име зографа остаје непознато.