петак, 26. март 2021.

ЕПИТРАХИЉ НИШАВСКОГ (ПИРОТСКОГ) МИТРОПОЛИТА НЕКТАРИЈА

 




ЕПИТРАХИЉ НИШАВСКОГ (ПИРОТСКОГ) МИТРОПОЛИТА НЕКТАРИЈА

 

            Након смрти нишавког Митрополита Нектарија 1853. године, цариградски Патријарх Герман шаље у Пирот вишечлану делегацију на челу са јерођаконом Дионисијем, да испуне тестамент блаженопочившег Митрополита. Том приликом пописано је и освећено пред пиротским старешинама и чорбаџијама једанаест одежди које су дариване Пазарској цркви Рождества Христовог у Пироту. О овом догађају у Тефтеру нишавске митрополије остао је на грчком језику забележен запис јерођакона Дионисија. Од једанаест пари одежди, данас је остао сачуван само овај епитрахиљ.

Епитрахиљ, димензија 140 х 37,5 см, је израђен златовезом на свиленој тканини подложеној јаким платном. Централно поље је подељено у два неједнака дела. На горњем делу су нашивена три крста у подигнутом златовезу. Мањи доњи део централног поља је одвојен од горњег дела широком траком у златовезу, уз чију доњу ивицу су нашивене дугачке ресе, које делимично прекривају доњи део централног поља. Централно поље је оивичено широким тракама у златовезу до висине око 102 см. Поменуте траке су са обе стране оивичене зупцима. У горњем делу експоната, на преласку на предео оковратника, је нашивена још једна таква трака од ивице рама са обострано нашивеним зупцима. Уз доњу ивицу експоната су нашивене ресе. На ресе су додатно нашивене апликације. Око отвора за главу и око горњег дела експоната је нашивена ужа златовезом извезена трака. Полеђина експоната је прекривена волуминозно тканом свиленом тканином са растером, који имитира растер мрежице са великим окцима у окер боји. Тканина полеђине је уз доњу ивицу пресавијена на лице у пределу испод доњих реса. Између свилене тканине полеђине и лица експоната се налази тканина од грубо ткане јуте у платненом везу. Сви тежи елементи експоната су прошивени на ту тканину, која служи као носач. Централно поље и поље оковратника су испуњени украсним равним везом од глатке и сјајне златне срме.

Бодови пришивања, који формирају биљни орнамент на поменутим деловима епитрахиља, су од свиленог конца у боји сирове свиле. На тракама које опкружују централнопоље се на одстојању од 2 цм налазе поља кружног облика пречника око 4 цм, која су попуњена положеним металним жицама причвршћеним обичним пришивањем на бухара начин. Жице су линеарно положене по ширини траке. У кружним пољима су наизменично извезени цветни орнаменти и крстови, извезени једноставним полагањем дугих сребрних спиралних нити (тип ребрастих нити) плосним бодом. Спиралне нити, које су орјентисане правоугаоно на правац траке, су на ивицама мотивапришивене на бухара начин. Цветни орнаменти су у облику цветова са по 8 латица и малом кружном формом у центру, док су крстови у облику троструког крста.

Поља између кружних поља су попуњена пљоснатом златном траком украсним равним везом. Метална трака се на унапред одређеним местима подвлачи испод уздужних нити, како би се формирао жељени орнамент интерферирајућих кругова. Ивице траке су прављене без омчица.

Ивице трака, које окружују централно поље епитрахиља, су са обе стране украшене зупцима од око 8 милиметара. Зупци су формирани пришивањем серпентинасто савијеног дуплог дебљег конца на полеђини ивица трака.

Узане траке око отвора за главу и уз вањске ивице оковратника су извезене на исти начин као шире траке, које окружују централно поље. Зупци на тим тракама се налазе само са једне стране. На горњем делу централног поља су нашивена три крста, који су извезени у рељефном златовезу, подложеним картоном преко којег је нашивено памучно платно. Сјајне и глатке положене металне нити су пришивене наизменично уз ивице обе стране картонске подлоге. Крстови су додатно украшени нашивеним дебљим гајтанима од сребрне вијене срме, спиралним сребрним нитима и шљокицама.

Крстови су оивичени плетеном металном жицом од сребра. Поља између кракова крстова су попуњена са по три сребрна метална листа подложена кварцним каменом (горски кристал). Сваки лист је оивичен танком сплетеном металном жицом од сребра. Епитрахиљ се завршава широким ресама, које се налазе и уз ивицу доњег дела централног поља са хоризонталном траком. Добијене су узлањем (чворичањем) срме комбинацијом водоравног низа са плосним низовима. Ресе су обогаћене нашивеним апликацијама у облику шишарки и спирала (прстенасти метални гајтан).

Конзерваторско- рестаураторска конзервација и третман др Франца и Марије Цурк спроведена је током 2020. године, када је Епитрахиљу враћен сјај.


Марија Цурк


ЗАПИС ЈЕРОЂАКОНА ДИОНИСИЈА У ТЕФТЕРУ НИШАВСКЕ МИТРОПОЛИЈЕ О ИСПУЊЕНОМ ТЕСТАМЕНТУ МИТРОПОЛИТА НЕКТАРИЈА