среда, 21. април 2021.

РЕЛИКВИЈАР-ДАРОХРАНИЛНИЦА

 

РЕЛИКВИЈАР МАНАСТИРА СВЕТОГ РОМАНА

1834. година

Сребро, ливење, резање

 

Кутија Манастира Светог Романа начињена је од сребра у малом формату. Могла је имати примену реликвијара, дарохранилнице или кутије за прибор за причешћивање болних. Кутија је правоугаоног облика са полукружним поклопцем на чијем врху се налази крст. Читава кутија је изрезана светитељским ликовима и највероватније представља рад неког локалног мајстора. Према запису на кутији, настала је (или је приложена) 1834. године. На задњој страни кутије налази се натпис Ђорђе *  Милосављевић * Јованка * Даница * Станка * Елена * 1834 * года. 



Са предње стране у средини налази се изрезан лик Пресвете Богородице са Христом.  Богородица је приказана са круном, док у десној руци држи флорални скиптар. Изнад њене главе су слова М Б. Са њене десне стране изображен је Свети Јован Крститељ. Припазан је са крилима, док у десној руци на дугачком штапу држи крст. Са леве стране приказан је Свети Архангел Михаило, који у десној руци држи сабљу, а у левој теразије и цвет.

На десној страни кутије приказан је Свети великомученик Димитрије, са сигнатуром Свљ Дими. Свети Димитрије приказан је у војничкој униформи са огртачем, док држи у рукама копље. Око њега кутија је украшена биљном орнаментиком. 

Са леве стране кутије изображен је Свети великомученик Георгије са сигнатуром Свљ Гео. Приказан је на коњу у војничкој униформи са копљем у руци, а приказ је украшен биљном орнаментиком.

На поклопцу кутије приказани су Свети цар Константин и царица Јелена са сигнатурама Царъ Костан Царица Елена. Приказаци су у царским одорама, са крунама на глави. Обоје држе једном руком цвет, док другом указују на крст изображен у средини композиције. Остатак поклопца украшен је биљном орнаментиком.


        Кутија по стилу и начину израде подсећа на разне уметничке кутије које су настале у време персијске Каџари династије.