четвртак, 15. април 2021.

ИКОНА БОГОЈАВЉАЊА

 


ИКОНА БОГОЈАВЉАЊА (94/13)

XVIII- XIX век

        Икона Богојављања из Манастира Светог великомученика Георгија у Темској, карактеристичнa је због подлоге на којој је насликанa. Наиме, непознати зограф изобразио је икону Богојављања на рибљој кости, највероватније на глави јорданског сома (лат. Silurus glanis). Обичај изображавања светих ликова на рибљим главама потиче из Свете земље, одакле највероватније потиче и ова икона. Музеј Ермимтаж, као и Регионални Историјски музеј у Шумену у Бугарској чувају примерке икона изображених на рибљим главама.

            Иконе су осликаване на гипсаној подлози, у главном темпером или уљаним бојама. Овакве иконе највероватније су осликавали уметници из Свете земље, а са хаџилука доносили су их ходочасници. Они представљају предмете личне побожности, који су се посебно ценили и преносили у породици наслеђивањем, или пак даривали храмовима и манастирима. На неким иконама, израђивани су и окови од сребра или других метала.

Иконографска изображења на рибљим главама из збирке Ермитажа и Регионалног Историјског музеја у Шумену

            На овој икони изображен је тренутак крштења Господа Исуса Христа. Са његове десне стране налази се допојасна представа Светог Јована Крститеља који десну руку држи на Христовој глави. Са Христове леве стране налази се приказ Анђела који у рукама држи платно. Изнад Христове главе је голуб који силази са неба, из чијег кљуна извиру златни зраци. Икона је била оивичена златном цоклом, а лева страна представе је највероватније поломљена, док је на доњој страни отпао бојени слој, заједно са гипсаном подлогом.