четвртак, 5. мај 2022.

АНТИМИНС ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА

 


АНТИМИНС

Рад Паје Јовановића

 

            Израду Антиминска са представом Полагања Христа у гроб и сценама из циклуса Страдања Христовог, поручио је Епископ вршачки Гаврило Змејанович (1896-1929), од знаменитог српског сликара Паје Јовановића крајем XIX века. Бакарна плоча са које су потом урађени отисци на платну и хартији данас се налази у Музеју Српске православне цркве у Београду. У музејску збирку доспела је 1976. године. Димензије плоче су 60,6 х 65,5 cm.

            Отисак у техници бакрореза са представом Полагања Христа у гроб према цртежу Паје Јовановића се по техници и димензијама у потпуности поклапа са отиском које је са оригиналне плоче из Музеја Српске православне цркве.

            На средини антиминса је новозаветна представа Полагања Христа у гроб. Тело Исуса Христа је опружено на платну и положено на одар. Јосиф Ариматејац држи платно, а поред одра су Апостол Јован Богослов, Пресвета Богородица, Марија Магдалина и Салома. Никодим држи други крај платна. На средини, испод планта је барокни картуш на натписом: Љзъ сплю а серце мое бдить пэсни гла ељ с вй.

            Иза главне представе види се крст са натписом (І. Н. Ц. І), са трновим венцем, украшен копљем и трском са сунђером. Изнад крста је уска трака, чији су крајеви благо набрани, са натписом: Благоњбразньй Іњсифъ с древа немъ пречстое тэло твое плащаницею чистою њбвивъ и воніми во гробэ новэ покрьібъ положи.

            У угловима композиције налазе се четворица Јеванђелиста: Матеј са анђелом, Марко са лавом, Лука са биком и Јован са орлом. Централну представу Полагања Христа у гроб уоквирује дванаест правоуганоих поља у којима су проказане сцене из циклуса Страдања Христовог.

-        Тајна вечера

-        Молитва Христова у врту

-        Јудин пољубац

-        Привођење Пилату

-        Привођење Исуса пред првосвештеника

-        Пилат пере руке

-        Ношење Крста на Голготу

-        Закивање на Крст

-        Распеће Христово

-        Полагање у гроб

-        Васкрсење Христово

 

Цела композиција је уоквирена преплетом флоралних и геометријских орнамената префињене стилизације