понедељак, 14. март 2022.

ВЕНЧИЛЕ

 

ВЕНЧИЛЕ

Својина храма Рождества Христовог у Пироту

1861. и 1869. година

 

        За потребе Пазарске цркве у Пироту 1861. и 1869. године године израђен је пар сребрних венчила са позлаћеним декоративним елементима. На једној од венчила, као приложник налази се име Гога. Највероватније је да је приложник Гога Цупоња, личност која се помиње и у Тефтеру Нишавске митрополије крајем 40-их година XIX века.

            Записи на првој венчили: мана стам с 1869 лто м дн: 2: де

       Запис на другој венчили 1861 гога

        Оно што представља посебан куриозитет ових предмета су декорације, које потичу делом и из културе османске свакодневице. Такав је например амлематско-хералдички мотив звезде, која се у овом облику јавља на морнаричкој империјалној османској застави након увођења танзимата, односно након 1844. године.

Почелица венчиле са звездама и позлаћеним цветним букетом, морнаричка османска застава са звездом, детаљ јеврејске синагогалне одеће из XIX века и тугра Султана Абдул Хамида II са флоралним мотивом

            Такође, занимљиво је да се цветни букет који се налази почелици венчиле може пронаћи и на тугри Абдул Хамида II, који је у време израде ових венчила био османски Султан.Средишњи део, односно почелица ових венчила, украшена је звездама и позлаћеним цветним букетом. Затворена круна формирана је од дуплих чеоних венаца и две укрштене траке са ливеним крстом на врху. Чеоне траке могу се подешавати према обиму главе, што је ређи случај код овог типа предмета. Употреба мотива звезде било самостално или са полумесецом уз типове цветних букета и гриланди, честа је у османској барокној декоративној уметности. У овом облику среће се и на сакралним предметима других религијских група у царству, попут јеврејске.