петак, 11. март 2022.

ЈАШУЊСКИ РЕЛИКВИЈАР

 

Сребрни реликвијар Манастира Светог Јована Крститеља у селу Јашуња код Лесковца, представља прави кујунџијски бисер југоисточне Србије. Реликвијар представља кутију за чување светих моштију свештеномученика Харалампија. Реликвијар је донет у Музеј црквених старина 1960. године управо из Манастира Светог Јована, а донео га је прота Драгутин М. Ђорђевић. М. Веселиновић пише да је реликвијар начињен 1840. године. На реликвијару је записана 7239. година, али је сигурно да је овај натпис приликом неке поправке преправљен. Покушајем реконструкције добијају се две године 1824. и 1724, а не 1524. како се првобитно мислило. Реликвијар садржи натпис, који се простире на три бочне стране, на чистој основи, која је оивичена рељефним линијама и ланчићима, стоји натпис Њкружэ леко3вачко :    :  направишисљ ст‡љ мошци маностиру стому Їњанну претечи вь лэто 7039. Декемвриљ 15 день.

Реликвијар је лепо израђена кутија са испупченим поклопцем на коме је рељефно приказан лик Светог Јована Крститеља Претече. Свети Јован је са крилима, а у левој руци му се налази одсечена глава на тањиру. Карактеристично је што је Свети Јован овде приказан са брадом. Десном руком благосиља. Рука светитеља је израђена на неправилној правоугаоној сребрној плочи. Сам лик је украшен бордуром од стилизованих флоралних грачница и листића, а у угловима се запажају медаљони са главама светитеља. Ово светитељске главе је нимб око кога је сигнатура ст‡и Їњаннь претеча.

И са једне и са друге стране светитеља стоји по једна розетна. Особито упечатљиво делују крила, која су добро моделирана. Кутија без поклопца, без крова је у размери 22 х 18 cm, док је поклопац 23 х 18.5 cm. Висина кутије износи 3,5 cm. 

На кутији испод поклопца стоји врло лепо обрађена плоча која служи као поклопац за саму кутију. Она је за доњи део кутије причвршћена са четири металне нитне које су на угловима. Поред места за миросаљку је натпис: Ст7 Хараламп‡љ, , мученика чије су се мошти чувале у тој кутији. На средини је удубљење за крст који су хришћани целивали када су долазили на поклоњење у манастир или кад су калуђери ишли по писаније. До крста изрезан је овални простор, удубљење за јелејни суд. И на овом делу реликвијара заступљени су биљни орнаменти. Доњи део кутије се са поклопцем везује сребрним ланчићима, а не копчама. Цела кутија је постављена на четири куглице од бакра. По марљивој обради и стилизацији флоралних орнамената, ова кујунџијска израђевина је лепо уметничко дело домаће радиности сачувано у лесковачком крају.