понедељак, 21. март 2022.

БАКРОТИСАК ХРИСТОФОРА ЖЕФАРОВИЋА

 


БАКТОРИСАК ХРИСТИФОРА ЖЕФАРОВИЋА ИЗ 1743. ГОДИНЕ

 

Како сведочи запис у доњој зони ове бакротисне представе, на њој је изображена икона Вазнесења Господња са обитељи Пећког престола српског и светитељима српским чије мошти почивају тамо. Бакротиск је настао као благослов Патријарха Арсенија Четвртог Јовановића Шакабенте 1743. године. Наручилац ове гравуре био је патријаршијски архиђакон Јован Георгијевић, потоњи Епископ вршачки и карансебешки и Митрополит карловачки.

Запис у доњој зони:

 Блгословеніе Блженнэшаго Гдна Гдна Арсеніљ Четвертагњ Патр‡арха Сербскагњ: Изобразисљ с‡љ Їкњна Вонесеніљ Гднљ, со обителію Пекскою Престола сербскагњ и Стителми Сербскими идэже и Мощи и почиваютъ: Иждивеніе Патріаршескагњ Архидіакона Їњанна Ежедаљтисе туне Православнымъ. АPМГ

Бакротиск се до априла 2021. године налазио у храму Светог Николе у Чукљенику код Лесковца, када је пренет у Музеј црквених старина. У доњем десном углу, налази се и потпис аутора Христифора Жефаровића: Їдађд расс осњ Хр€ Жеф начерта8.

Љ. Стошић пише да настанак овог бакротиска треба сместити у контекст циркуларног писма Патријарха Арсенија IV Јовановића из 1743. године, којим забрањује рад путујућим зографима, као и чињеницом да је Патријарх Арсеније сматра највећим меценом српске барокне графике. Залагање Јована Георгијевића за штампање бакрореза који истичу славну српску прошлост и инсистирају на обнови култа Немањића, израз је и практичног спровођења у дело владајућег националног политичког курса и доказ недељивости високог покровитељства и ктиторства од непосредне политичке ангажованости код представника српског црквеног и државног врха тога времена.

На бакротиску у горњој зони налази се Вазнети у слави Господ Исус Христос који благосиља обема рукама, окружен Архангелима и Анђелима и натпис Вознесеніе Хр7во. Испод њега у средњој зони, налази се идеализована макета црквеног комплекса са делом одбрамбеног бедема манастира Пећке патријаршије и натписом Патріаршіљ Сербскаљ. У средишњем делу композиције, уз храмово постројење, приказан је Патријарх Арсеније Четврти, а уз ободе манастирског зида представљени су у пару архијерејски ликови Светог Саве и Светог Николе са једне и Свети Патријарх Арсеније III Чарнојевић и Свети Јефтимије. Представа Вазнесења у иконографском решењу у каквом се нашла на овом бакрорезу већ се била одомаћила на иконостасима у реду празничних икона српских зографа прве половине XVIII века.

Грб Патријарха Арсенија IV Јовановића на доњем делу бакротиска

Патријарх Арсеније и Пећка патријаршија