уторак, 22. март 2022.

КРСТ МАНАСТИРА СВЕТОГ РОМАНА

 

ПРЕСТОНИ КРСТ МАНАСТИРА СВЕТОГ РОМАНА У ЂУНИСУ

 

            Престони крст Манастира Светог Романа из 1882. године представља најлепше филигранско дело сачувано на просторима Православне Епархије нишке. Према запису на стопи крста, израђен је 1882. године у време Игумана Данила, а израдио га је мајстор Филип Антоновић Ђаковац у Крушеву.

            Технике филиграна и гранулације развијане су на простору Балкана након времена османских освајања као самостални начини златарске обраде којима су обликовани сакрални и профани предмети. Током XIX века, у филигранским радовима интензивније се употребљавало драго камење и мерџан, као и разнобојно брушено стакло.

Крст је висок око 50 cm, састоји се од двостраног дуборезног крста покривеног делимично позлаћеним сребрним филигранским оковом уз употребу мерџана, тиркиза и брушене стаклене пасте. Оков крста прати дуборезне сцене. На једној страни изображен је на врху празник Благовести, затим Бекство у Египат, Рождество Христово, Богојављање и чудесно исцелење слепога. На другој страни Света Тројица, Преображење, Распеће, Сретење и Тајна вечера.

Сребрни украс рађен је уз помоћ неколико различитих мотива. Најзначајнији елемент симболичке декорације су округле грађевине са куполом и крстом, постављене у пресеку крака крста и на његовом врху. Ова архитектонска форма налик кули, израђена је филигранским обликовањем лучних отвора око сребрног цилиндичног језгра који творе троспратну фасаду. Ротонда је завршена високом тамбуром са прозорима и кришкастом куполом украшеном гранулама и меџанима. Ова грађевина може представљати и Кувуклију, односно Гроб Господњи, будући да се на сличан начин изображавала на иконама тзв. Јерусалима.

Кувуклија на икони Јерусалима хаџи Игњатија из 1845. године, храм Рождества Христовог у Пироту



Представа Кувуклије на икони Јерусалим из 1887. године, Музеј црквених старина Православне Епархије нишке


Комплекс архитектуре цркве Светог гроба оухвата и места везана за историјат самог Часног крста. Представе на сребрним оковима су дрвене крстове у њиховој унутрашњости доводиле у везу са славном јерусалимском светињом. Стопа крста је покривена густим филигранским преплетом, са тркизним и прозирним камењем. Дршка крста као и оков грађен је филигранском жицом која формира богат вегетабилни орнамент допуњаван мерџанима, политрагим камењем, као и бојеним и прозирним стаклом. У пресеку крака налази се прилично учестали филигрански мотив отворених "Јерихонских ружа" од сребрне и позлаћене жице са каменом у средишту. На врху, око Кувуклије налази се велики биљни орнамент са обе стране, који асоцира на исламску декоративну уметност.