петак, 25. март 2022.

ЕВАНЂЕЉЕ МАНАСТИРА СВЕТОГ РОМАНА

 

ЕВАНЂЕЉЕ

Манастир Светог Романа у Ђунису

XIX век

 

Јеванђеље је штампано у време Императорке Јелисавете новембра 1754. године у Москви. Импозантни сребрни оков је рад локалних мајстора. Оков је израђен од сребра, фиксиран на дрвене корице пресвучене вишњевим сомотом. Сребрне апликације на предњој корици постављене су у углове и дуж ивица, док се у центру Јеванђеља налази представа Васкрсења Христовог, барокно формулисан као тријумфална победа Христа над смрћу која из гроба устаје у слави држећи крсни барјак. Испод његових ногу налазе се вратнице Ада, а са леве стране испод барјака приказан је мали Анђео са ореолом. Представа Христа који васкрсава оивичена је шареним фризом, око кога се налази богата биљна орнаментика. Изнад Христа налази се нимб налик Свевидећем Оку у чијем центру је натпис Бг7ъ. Са супротне стране у доњој зони приказана је мала фигура Анђела.

Сребрне апликације на предњој корици постављене су у углове и дуж ивица са представом четворице јеванђелиста и њиховим персонификацијама. На четири стране између централне апликације и картуша, на чоји налазе се фиксиране четири мале антропоморфне представе сунца.

На задњој корици у средини ексерима је у дрвену корицу укуцан медаљон са крстом. Крст је без Христа, начињен у тзв. руском стилу, са копљем и сунђером. У подножју крста је Адамова лобања. Читав медаљон је оивичен сребрним искуцавањем налик на зраке. На четири угла постављена су четири картуша, на чијој средини се налазе кугле, из којих су ливењем и искуцавањем начињени зраци, тако да картуши личе на Сунце.

На окову нема никаквих записа, потписа ни података о мајстору и години.